Drömmen att bli gravid kan ta längre tid än man tro att slå in. Det är mycket som spelar in för att ett ägg ska bli befruktat. 

Lugn och skönt

Se först till att inte ha en alltför stressig tillvaro. Det ökar varken sexlust eller fertilitet att vara stressad och nervös hela dagarna. Varva ner och försök att få ned stressen på jobbet och i hemmet. Ha mysiga hemmakvällar och se om du inte kan lägga över vissa uppgifter på andra i företaget om du känner att det kan hjälpa.

Bra mat och god sömn

Att äta nyttigt och sova gott är ett bra sätt att hjälpa naturen på traven. Både kvinnor och män behöver få sig mineraler, vitaminer och antioxidanter för att kroppen ska prestera på topp. Slopa skräpmaten och gå över till en lite grönare diet. Har du eller din partner problem med övervikt kan det också försämra chanserna. Motion är alltid bra, vare sig men vill bli gravid eller inte, så se över ert schema och försök att åtminstone ta tre promenader i veckan.

Preventivmedel drar ut på tiden

Om du har slutat tagit P-piller eller liknande preventivmedel så tar det ett tag innan kroppen har gått tillbaka till sitt ursprungsläge. Det kan ta allt från några veckor till ett år så stressa inte upp er i onödan.

Själv tester

Ägglossningen sker ungefär mitt i menscykeln men det finns ingen exakt metod att räkna ut när det sker. Med hjälp av ett ägglossningstest kan du enkelt få reda på när du har din ägglossning och därmed har den största chansen att bli gravid. Även för mannen finns det test som mäter spermiernas mobilitet och alltså den manliga fertiliteten. Folsyra är ett kosttillskott som sägs öka fertiliteten och rekommenderas vid önskad graviditet till både män och kvinnor.

Tecken på graviditet

Håll utkik efter tecknen att du kan vara gravid. Brösten brukar bli ömma och spända, vissa blir känsliga för dofter och man kan få mindre eller mer matlust. De tydligaste tecknen är att man kräks och må dåligt, speciellt på morgonen och att man inte får mens. Försöker ni aktivt bli gravida är det bra att ha några graviditetsstickor hemma, de är minst lika effektiva som testen de gör på sjukhusen. De har 99,6 % säkerhet. Det kan dock ta upp till tre veckor innan ett test kan visa att man är gravid eller inte, sådant varierar från person till person. Om ni tror att ni vet vilken dag ägget blev befruktat så kan ni räkna tre veckor fram innan i tar testet igen.

Om ni inte blir gravid

Har ni försökt under att bli gravida under ett års tid, kan man få hjälp att reda ut varför ni inte lyckats. Det kan bero på en rad saker bland annat ålder hos kvinnan då fruktsamheten börjar avta redan vid 30-års åldern. det kan vara frustrerande och påfrestande att inte lyckas bli gravid, men ungefär vart femte par har haft svårigheter någon gång att få barn. Alternativ kan vara provrörsbefruktning och adoption som exempel.

Rekommenderade artiklar