Målet bör alltid vara att, så långt som det är möjligt, sköta sin hälsa. Detta är enklast genom att först och främst motionera, äta rätt, undvika droger och ett alltför stort intag av alkohol. Rökning och snusning bör också undvikas.

Cykling

Promenera

Att regelbundet promenera är både hälsosamt och trevligt, helst då i sällskap av en partner. Den friska luften, solen och avkopplingen när du promenerar gör att du mår bättre rent fysiskt sett men även din mentala hälsa förbättras.

Mat

Maten är viktig när det handlar om att sköta sin hälsa, den bör vara varierad och innehålla allt din kropp behöver för att förbli frisk, inte gå upp i vikt samt behålla de rätta halterna. Tänk på att frukosten är dagens viktigaste mål och att en bra start på dagen alltid ger en fortsatt bra dag. MåBra har tagit fram 10 nyttiga frukostar och de hittar du här.

Dryck

Vatten är det viktigt att dricka med jämna mellanrum för att inte drabbas av uttorkning. Mjölk ger oss bland annat kalcium. Saft och läskedrycker bör undvikas eller åtminstone inte drickas alltför ofta.

Vårt blod

För att må bättre är det också viktigt att blodcirkulationen i kroppen är hög. Det finns lite olika sätt att hålla den igång på, bland annat att sätta sig i bastun 2-4 gånger per vecka, duscha kallt och att äta mycket frukt och grönt. För fler tips kan du klicka dig in på vår artikel om hur man ökar blodcirkulationen.

Sömn

Att erhålla tillräckligt med sömn är mycket viktigt för vår intelligens, våra färdigheter, vår hälsa och vårt välmående. Genom sömnen förbättras också vår koncentration, vår närvaro, vårt beslutsfattande samt vår kreativitet.

Även om det varierar från person till person så rekommenderas 8 timmars sömn per natt för att må bäst. Trots detta brukar vårt genomsnitt hamna på 6,5 timmar eller till och med ännu mindre. Försök att gå till sängs i god tid, varva ned ordentligt med till exempel en bok och sov sedan gott.

Allt känns helt klart lite lättare när vi sover gott om nätterna, det får oss att må bättre och att orka med våra dagliga rutiner på ett helt annat sätt.

Rekommenderade artiklar