Vi har alla hört det förut; att det är viktigt att dricka mycket vatten. Som det ofta blir med saker och ting man hör alldeles för mycket så brukar man bortse från upprepade rekommendationer.

Man gör lite tvärtom och dricker i stället för lite vatten. Sålunda blir man inte riktigt varsebliven om vad riskerna innebär om man avstår samt varför det är ett måste att dricka vatten.

362158-drinking-water-on-fountain

Vatten är enormt viktigt för ditt välmående. Din kropp består till närmare 65% av vatten. Enligt flera hälsosidor på nätet bör du dricka minst en och en halv liter vatten per dag. Enligt samma källor bidrar vatten till förbättrad ämnesomsättning och minskad stress. Dessutom får du inte några kalorier när du dricker vatten. Om du dricker när du har hög apetit dämpas hungern temporärt och du slipper äta onödigt mycket mat. Med andra ord är det lönt att dricka mer vatten om du har planer att gå ner i vikt.

Enligt träningsspecialisten iform.se tränar du med mer styrka om du dricker vatten. Det beror på kemiska processer som sätter igång i kroppen efter det att du druckit. Dessutom hjälper ett glas vatten vid huvudvärk. Inte nog med detta; du har bättre chanser att inte bli förkyld om du förebygger med att dricka vatten regelbundet.

Det finns flera anledningar till varför vatten bör drickas istället för kaffe, läsk och té. Ett tips är att testa dricka vatten på tom mage. Då kommer din tjocktarm att rensas och näringsämnen som du senare under dagen får i dig med maten kommer att stanna kvar i kroppen i en betydligt större omfattning än om du inte dricker vatten. En annan anledning som anges av många källor är att vattnet ökar produktionen av nya muskelceller. Det innebär kort och gott att du får större och snyggare muskler av att dricka vatten. Givetvis förutsätter det sistnämnda att du styrketränar regelbundet.

Se till att dricka rent vatten och inte vilket vatten som helst. I Sverige har vi möjlighet att dricka kranvatten. Är du utomlands på semester, se noga över vad landets myndigheter säger om det inhemska kranvattnets kvalitet. Om du blir avrådd att dricka kranvattnet, köp då vatten på flaska.

Glöm inte att dricka vatten varje dag var du än befinner dig. I synnerhet när du är på semester i ett varmare land där du automatiskt tappar mer vätska. I sådana fall är det klokt att kompensera för betydligt mer än det rekommenderade dagliga intaget på en och halv liter.

Rekommenderade artiklar