När vi pratar om ett allmänt välmående så är det ofta kost, motion och sömn som nämns som viktiga punkter. Andra är sätt att slippa värk i leder, knän och rygg. Något som däremot brukar glömmas bort är fötterna.

Med detta i åtanke så tänkte vi därför ge några tips om hur du vårdar dina fötter och gör för att undvika vanliga skador och besvär. Just faktumet att vi vi får ont ibland är inte speciellt konstigt. I fötterna finns det 26 ben, 108 så kallade ”gummiband” och 57 olika leder som vi potentiellt kan få besvär med.

nejconverse

Här kommer ett par tips på vad du själv kan göra för välmående fossingar.

Håll vikten

Under våra liv så sägs det att vi människor i snitt går ungefär ett halvt varv runt jorden, en bra bit alltså, vilket också innebär att våra fötter genom åren får utstå en hel del belastning. Därför är det viktigt att vi ger dem goda förutsättningar att klara påfrestningarna. Eftersom det är svårt att alltid undvika exempelvis hårda golv, eller att alltid ha skor som är perfekta för fötterna, så får man göra vad man kan för att hålla fötterna i skick. En faktor som man själv kan påverka är vikten. Ju högre vikt man har desto högre påfrestning på fötterna – och resten av kroppen.

Skippa Converse

Ung som gammal, stor eller liten, rik som fattig – ja ni förstår poängen. Alla använder skor av märket Converse. Det är modellen Converse All Star som funnits med oss i snart ett sekel som är allra vanligast, tittar du dig omkring under sommarmånaderna så kommer du att se väldigt många med just denna modell. Det vågar vi säga helt utan statistisk källa eller brasklapp.

Det vi dock har en källa på är ett uttalande i Expressen av podiatern Marie Edström. Hon berättar där att hon inte kan förstå varför en sko som inte alls är skonsamma för fötterna, kan ha blivit så populära. Tipset till dig från oss blir således; har du problem eller vill förebygga problem i framtiden – skippa Converse eller att åtminstone införskaffa dig en skonsam sula med naturlig avlastning att stoppa i skorna.

Rekommenderade artiklar