I sagorna och Hollywoodfilmerna finner kärleksparet varandra mot slutet, sedan finns inga fler bekymmer. Många tänker på liknande vis. När vi hittat en partner att bygga en framtid tillsammans med vill gärna tro att sedan är allt bra, för alltid. Tyvärr så är kärleksrelationer inte så enkla som de är i sagornas värld. Att leva lyckliga tillsammans även efter förälskelsen lagt sig och vardagen tagit fart är en konst som kräver tid och engagemang.

kärlekspar

Problem i kärleksrelationen

Det finns många problem som kan uppstå i en kärleksrelation. Allt från hur man spenderar gemensamma pengar, svartsjuka, problem i sexlivet, hur man prioriterar relationen gentemot jobb och fritidssysslor, olika strategier för barnuppfostran och så vidare. Ibland kan även relationen sättas på allvarligt prov när den ena partnern begår otrohet, utvecklat någon form av missbruk eller lider av depression, sjukdom eller psykisk ohälsa. Bristande kommunikation ligger bakom många relationsproblem och kan försvåra arbetet med att lösa konflikter. Om du känner att detta stämmer in på din relation kan det vara bra att tala med en parterapeut som kan vägleda er i samtalet med varandra. Här har du ett exempel på hur en parterapeut arbetar med sina klienter.

Dag-för-dag

Det är viktigt att försöka påminna sig om varför man förälskade sig i just denna person från första början. Även om vi till viss del förändras under livets gång så är vi innerst inne samma person. Det är viktigt att kunna älska varandra för den vi är, trots våra dåliga sidor. Det är också viktigt att försöka begrava konflikter som ni haft innan och inte dra upp dem som bevis på partnerns dåliga karaktär vid varje ny konflikt. Om någonting blivit förlåtet, låt det då vara förlåtet. Att älta gamla saker är aldrig bra, att gräva i de sår som en gång varit är inte hälsosamt. När såren är läkta så ta hand om varandra och vårda den relation ni har. Det är viktigt att kunna förlåta och stryka det där strecket över och gå vidare. Glöm aldrig att ni är ett team, inte två motståndarlag.

Rekommenderade artiklar