Vår kropp är vårt viktigaste redskap för att kunna leva och fungera. Till det behövs väl fungerande muskler och vår kropps viktigaste muskel är hjärtat. Hjärtat är livsavgörande och är den mest essentiella sak vi bär på. Därför finns det ett enormt intresse och studier som bevisar hur man på bästa sätt kan ta hand om sitt hjärta.

Enkla faktorer som att äta rätt och motionera kan förebygga och minska risken för hjärtsjukdomar oavsett ålder. Expressen skriver att hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste orsaken som folk i Sverige dör av. De skriver också här att man gärna ska frossa i hälsosam mat som har mycket fibrer och vitaminer som grönsaker, havre, råris och bra fetter som omega-3. Och givetvis bör du sluta röka.

Enligt en studie som utfördes av American Heart Association löpte de som antingen tränade måttligt i en timme eller hårt under en halvtimme 46 % lägre risk för hjärtsvikt än de som inte tränade alls. De visade även att de som led av måttlig till allvarlig depression löpte mer är dubbelt så hög risk att utveckla allvarliga problem med hjärtat.

En annan sak som ökar risken för problem med hjärtat är, tro det eller ej, dålig tandhygien. Detta är något som Academy of General Dentistry har kött ut med. Anledningen är att när tandköttet blöder så kommer bakterier därifrån som kan orsaka inflammationer och detta lägger mer stress på hjärtat.

 

Ta hand om andra

StetoskopNär olyckor är framme kan det dessvärre ibland ske att folk får akuta problem med sitt hjärta på platser som exempelvis gatan eller arbetet och då kan det vara livsavgörande om en person där kan hjälpa till. Då är det viktigt att kunna HLR som står för hjärt- och lungräddning och som är enkelt att lära sig. HLR kan vara direkt livsavgörande för en person som befinner sig i nöd. HLR Hjälpen erbjuder utbildningar i HLR för privatpersoner och företag som bidrar till kunskap om och trygghet i utövandet av hjälpen för många.

De erbjuder också hjärtstartare som kan rädda många liv. Hjärtstartare, som också kallas för defibrillator, är en apparat som sänder en elektisk stöt till hjärtat och är en god räddning vid ett hjärtstopp. Tack vare stöten får hjärtat en hjälp för att komma igång igen och fungerar sedan som vanligt. Plötsligt hjärtstopp går inte att förutspå på förhand därför är det en nödvändighet att ha kunskap om hjärtproblem och om hur man ska göra vid krissituationer. Ju fler som kan HLR ju säkrare blir vardagen för personer med hjärtproblem.

Rekommenderade artiklar