Många som blir väldigt sjuka läggs in på sjukhus. För de allra flesta räcker det med att vara där ett litet tag så kommer de sedan hem friska.

Andra har tyvärr inte samma tur utan har hälsoproblem som inte är lika lätta att bli av med. I de allra flesta fall är det att föredra att vårda en långtidssjuk i hemmet. De flesta patienter känner sig lugnare, tryggare och mer bekväma i hemmet och mår därför också mycket bättre under sjukdomstiden än de skulle ha gjort på sjukhus.

För dig som ska hjälpa den sjuka att få vård i hemmet finns det några saker du behöver tänka på för att det ska flyta på så smidigt som möjligt.

Att tänka på

De allra flesta patienter behöver dock en riktigt bra säng eftersom de i stor utsträckning kommer att vara sängbundna. När man nästan ständigt ligger ned är det lätt att utveckla liggsår, vilket är obekvämt för patienten och kan leda till infektioner. Det bästa är att direkt investera i en madrass som minskar risken för liggsår. Dessa görs med en särskild tryckavlastande teknik som gör det mer skonsamt för patienten.

Många har problem med att sova på nätterna efter att ha varit sängliggande hela dagarna. Det är viktigt att ge patienten en känsla för när det är dag och när det är natt och det blir lättare om han eller hon har ett hälsosamt sovmönster. För att hjälpa till med sömnen är det en idé att köpa riktigt bra mörkläggningsgardiner. Se också till att ge patienten något att göra under dagarna som att se på sin favorit-tv-serie eller liknande.

Rekommenderade artiklar