Vi har alla en vana som vi önskar att vi inte hade. En del av oss har flera stycken. Oftast är det bara små irritationsobjekt men en del vanor tjänar du verkligen på att bryta. 

Stillasittande

En vanlig vana som drabbar oss alla någon gång i livet och för vissa har det alltid varit en vana. Det är så enkelt att komma hem från skolan eller jobbet och bara lägga sig i soffan. I bakhuvudet funderar man alltid på om man ska städa, gå ut på en promenad eller till och med gå på gymmet men det är ju så bekvämt att bara få ligga i soffan och ta det lugnt en stund.

Din kropp tjänar ingenting på att ligga där. Om du bara rör dig i ett litet högre tempo 30 minuter per dag kommer du att se flera fördelar. Man bli faktiskt piggare av att trötta ut kroppen lite. Du kommer också att sova bättre. Om musklerna får arbeta kommer du att märka skillnad i lederna och eventuell värk minskar.

Ett stillasittande liv kan öka risken för blodproppar, diabetes och högt blodtryck. Att röra på sig är den bästa medicinen för att motverka dessa och flera andra farliga sjukdomar.

Rökning

Vi har alla hört att rökning är skadligt och man ökar risken för lungcancer markant. Nikotinet håller i ditt beroende men det är alla andra ämnen som är full av gifter. Det är inte bara farligt i det långa loppet. Det ger dig inga bonusar förutom att stilla beroendet tills nästa cigarett. Som rökare förlorar man en del av luktsinnet, konditionen och lungkapaciteten blir sämre och man luktar inte gott.

Genom åren har det dykt upp flera företag och metoder för att sluta röka. Ett hjälpsamt företag är Sluta-röka-linjen som man kan ringa och få råd och stöd när man försöker sluta.

För att underlätta övergången kan man välja att röka e-cigaretter istället. De ger dig bara nikotinet medan alla skadliga gifter är borttagna. Det skapar en lättare övergång från cigaretter till rökfri.

Rekommenderade artiklar